Menu Sluiten

Originele openingszinnen voor je sollicitatiebrief

originele-openingszinnen-sollicitatiebrief

Vind je het lastig om een originele openingszin voor jouw sollicitatiebrief te verzinnen? Als je de vacature voor jouw droombaan hebt gespot wil je dolgraag direct in de digitale pen klimmen om jezelf als de perfecte kandidaat te presenteren. Maar. Hoe begin je? Check deze tips voor orginele openingszinnen voor je sollicitatiebrief en scoor met je eerste woorden direct punten bij de recruiter!

Vermijd standaard openingszinnen in je sollicitatiebrief

“Naar aanleiding van de vacature op die en die vacaturebank besloot ik deze brief te schrijven.”, is toch wel een beetje de “deed het pijn toen je uit de hemel kwam vallen” openingszin van de sollicitatiebrieven. Niet heel origineel en niet de manier om op een unieke manier op te vallen bij de recruiter. Je wilt immers jezelf laten zien en presenteren op een originele manier. Je bent one of a kind en dat mag gezien worden! Bekijk ook 7 andere fouten in een sollicitatiebrief die je wilt vermijden!

Hoe begin je dan wel?

Houd in je achterhoofd dat recruiter in luttele seconden door je sollicitatiebrief en cv scannen. Zit er iets interessants bij? Dan pak jij extra tijd, aandacht én een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Je wilt met je openingszin dus al positief opvallen. Een pakkende oneliner die jou typeert als persoon. Dat is wat de uitstraling die je door wilt trekken in je originele openingszin van je sollicitatiebrief.

Ideeën voor originele openingszinnen in je motivatiebrief

Hoe je je sollicitatiebrief kunt beginnen? Schrijf je openingszin op basis van de volgende ideeën!

 • Speel in op de actualiteit: check in je research wat er speelt bij een bedrijf en op de markt en neem het mee in je brief. Zo laat je zien dat je oprechte interesse hebt en je al flink hebt verdiept in het bedrijf.
 • Laat je enthousiasme doorschemeren: schrijf over de vindplaats van de vacature, maar geef er een energieke zwaai aan.
 • Verwijs naar een bekende: ken je iemand die bij het bedrijf werkt? Benoem hem of haar in je eerste zin.
 • Wees positief: laat je positiviteit doorschemeren en vermijd ook negatieve bewoordingen, zoals “niet”.
 • Pas je tone of voice aan op het type bedrijf: solliciteer je bij een creatief bedrijf? Laat je creatieve geest erop los en ga voor een unieke, informele oneliner. Solliciteer je bij een grote zakelijke corporate? Gebruik een formele tone of voice. Netjes is overigens niet saai. 😉
 • Stel een vraag: klinkt gek he? Om te beginnen met een vraag. Maar als je het goed doet is het wel pakkend en opvallend.
 • Leg een connectie met belangrijke merkwaarden: vind je in de vacature of bij de over ons pagina belangrijke merkwaarden waar jij je in kunt vinden? Leg in je eerste zin een connectie met deze waarden en laat direct de match zien tussen jouw persoonlijkheid en het bedrijf.

Voorbeelden originele openingszinnen

Tijd voor wat inspiratie. Doe er je voordeel mee. Dit zijn een aantal voorbeelden van originele openingszinnen voor jouw sollicitatiebrief.

 • “Mijn voormalig klasgenoot Anna Jansen wees mij op de vacature van Communicatiemedewerker bij uw organisatie. Ze wist dat ik als veelzijdige duizendpoot op zoek ben naar een dynamische functie bij een vernieuwende organisatie….”
 • “Twintig jaar geleden zei ik al tegen mijn ouders dat ik bij Blijdorp wilde werken. Toen ik uw vacature via Indeed in het vizier kreeg, aarzelde ik dan ook geen moment om deze brief te schrijven om mijzelf als ideale kandidaat aan u voor te stellen.”
 • “In deze onzekere tijden waarin mensen soms gedwongen op zoek moeten naar een nieuwe baan wil ik hen in de rol van recruiter maar al te graag naar hun volgende uitdaging begeleiden.”

Heb je zo al iets meer feeling met originele openingszinnen? Wees vooral jezelf. Dat is het allerbelangrijkste.

Meer tips voor de inhoud van je motivatiebrief vind je in deze blog met sollicitatiebrief tips!

cv templates word
cv templates van House of Ambition

Hoe ziet jouw cv er trouwens uit? In onze shop kun je binnen een paar klikken een stijlvol cv template en sollicitatiebrief sjabloon bestellen die je kunt gebruiken om jouw originele openingszin stijlvol te presenteren!

Succes met schrijven!

Misschien vind je dit ook interessant

1 Comment

 1. Dio

  Het inspelen op de actualiteit vind ik wel een goeie. Volgens mij word je als recruiter heel gek van de zin “ik werd heel enthousiast, daarom stuur ik mijn motivatie’ zinnen! Haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *