netwerken

Online netwerken: 5 onmisbare tips en tricks

Online netwerken: 5 onmisbare tips en tricks

Bouwen aan je netwerk is nooit een overbodige luxe. Heb jij geen tijd om naar borrels en evenementen te gaan? Online kan je mede dankzij LinkedIn erg goed bouwen aan je netwerk. Zorg dat je de juiste mensen om je heen verzamelt en contacten warm houdt. Je weet nooit wanneer het van pas komt en je elkaar kan helpen. Juist voor die doelen is online netwerken een uitkomst, maarre, waar begin je?! Lees gauw deze 5 onmisbare tips en tricks en start vandaag nog met jouw netwerk.

1. Link met de juiste personen

LinkedIn is de plek bij uitstek om je online netwerk om je heen te verzamelen. Eerder gaven we al 8 onmisbare LinkedIn tips over wat jij o.a. kunt doen om jezelf online te presenteren. Link met (oud) studiegenoten, die vriend van je broer, (oud) collega’s, (oud) docenten en vakprofessionals. Heb je een masterclass gevolgd? Stel vragen en versterk die zichtbaarheid door te linken met degene die je gesproken hebt. Zo verzamel je vanzelf een uitgebreid netwerk om je heen, waar je later wellicht wat aan gaat hebben.

2. Kijk wat er speelt

Een netwerk kan voor heel wat doelen goed van pas komen. Ben je op zoek naar een baan? Via, via sta je vaak erg sterk en wie weet weet iemand uit je netwerk wel waar ze nog mensen zoeken. Maar ook in je huidige baan kan een netwerk van pas komen. Wie weet kan die ene websitemaker of SEA specialist je ooit nog eens verder helpen of biedt die ene carrièrecoach opeens hele heldere inzichten. Kijk wat er speelt in je netwerk. Misschien kan je iemand helpen bij een bepaald vraagstuk of voorzien van een goed advies.

3. Geven en nemen

Netwerken is geven en nemen. De Facebookgroep Ambitieuze Meisjes is een mooi voorbeeld hiervan. Meiden uit de creatieve sector stellen hier hun vragen en worden (zonder er iets voor terug te verwachten) voorzien van antwoord en de nodige advies. Netwerken draait om geven en nemen. Je helpt een ander en staat zo al gauw een streepje voor. Wie weet vind je zo iemand met wie je een goede klik hebt en die jou wellicht op een later punt in je carrière kunt helpen.

4. Houd de juiste contacten warm

Bij geven en nemen hoort ook de keuze om de JUISTE contacten warm te houden. Evalueer kritisch wie je (in bepaalde mate) verder helpt en wat degene voor jou kan betekenen. Dat klinkt hard, maar je energie steken in contacten die jou niks opleveren is (op een bepaald punt) zonde van je tijd! Anderzijds kunnen er nieuwe deuren juist open gaan wanneer je je energie in de juiste contacten steekt.

5. Breng jezelf onder de aandacht

Breng jezelf in je netwerk onder de aandacht! Deel die ene klus die je hebt gescoord, de fijne samenwerking die je net met een bedrijf hebt afgerond of een jubileum dat je te vieren hebt. Zo blijven andere mensen op de hoogte van jouw ontwikkelingen en wie weet waar dat in de toekomst nog goed voor is.

Wat zijn jouw netwerktips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *