tips motivatiebrief

Tips motivatiebrief: wat moet er echt in?

Tips motivatiebrief: wat moet er echt in?

Yes, je hebt een super leuke vacature gespot bij dat ene bedrijf dat je eigenlijk al een tijdje op het oog had. Maar. Hoe ga je een verpletterende indruk maken en er voor zorgen dat jouw brief er ECHT tussenuit springt? Lees gauw deze motivatiebrief tips en ontdek wat je wel en niet moet doen. Bedrijven ontvangen soms wel honderden reacties op één vacature dus zorg dat je op de juiste manier de aandacht trekt. Dit zijn de do’s en don’ts voor jouw sollicitatiebrief.

Do’ s voor een motivatiebrief

Origineel • Regel nummer één? Wees origineel! Originaliteit zorgt voor een unieke indruk en daardoor val je op. Een sollictiatiebrief kopiëren van het internet of een vriendin heeft geen zin. Laat je eigen schrijftalent spreken en pen zelf op papier waarom jij de ideale kandidaat bent.

Focus • Waarom ben jij de perfecte kandidaat? Houd je motivatiebrief kort en bondig. Gebruik geen lange zinnen met tientallen bijvoeglijke naamwoorden om jezelf te introduceren en probeer vooral cliché’s te vermijden. Zie het als een korte elevator pitch waarin jij in een aantal zinnen uit de doeken doet waarom jij, je werkervaring en je kwaliteiten passen bij de functie en het bedrijf.

Persoonlijk • Hou het persoonlijk. Met vage omschrijvingen kan een recruiter moeilijk interpreteren wie je bent of kan je zelfs verkeerd over komen.  Schrijf in je eigen stijl en stel je voor zoals je echt bent. Oh, en mocht je de naam van de recruiter kennen of deze onder de vacature zien staan: richt je brief daar op!

Leg verbanden • Koppel skills, relevante werkervaring en karaktereigenschappen aan de functie. Waarom kan dit van pas komen en ben jij bijvoorbeeld pro-actief en leergierig? Waarom moet de recruiter jou naar aanleiding van je motivatiebrief uitnodigen voor een gesprek?

Don’ts voor een motivatiebrief

Spelfouten • Je motivatiebrief maakt deel uit van je eerste indruk en die moet foutloos zijn. Vermijd spelfouten. Ben je geen taalnazi? Laat je sollicitatiebrief nalezen door een expert in je omgeving. Zo kan je ook altijd weer ideeën opdoen voor de inhoud. Is het nu een goede weerspiegeling van jou als persoon en als professional?

Standaardformuleringen • Eerlijk is eerlijk, laat je hart nou maar gewoon spreken, want met standaardformuleringen (we kennen allemaal de bekende zinnen) ga jij er niet tussenuit springen! Probeer deze dus ook zoveel mogelijk te vermijden en vind zelf de balans in formeel taalgebruik. Lees bijvoorbeeld de teksten van de website en social media goed door en probeer de tone of voice te ontdekken. Vooral in functies waarin schrijven een belangrijk onderdeel is, is het goed om te zien dat jij al je best doet om in de tone of voice te passen.

Nieuwe informatie • Zorg dat de werkervaring of cursussen die je vermeldt ook op je CV staan. Je motivatiebrief is een begeleidende brief waarin je in verhaalvorm je relevante ervaring schetst. Alle belangrijke dingen moeten natuurlijk wel op je CV passen. Kijk ook altijd kritisch naar je CV voordat je hem meestuurt. Pas hem eventueel per bedrijf wat aan!

Arrogantie • Vind de juiste balans tussen vertellen waarom jij de juiste kandidaat voor de functie bent en wat jou nou onderscheidt van andere kandidaten en arrogantie. Je mag zeker vertrouwen hebben in je kunnen, maar sla niet door in arrogantie.

Wat is jouw ultieme tip voor een spetterende motivatiebrief?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *