werkervaring

Zo doe jij relevante werkervaring op tijdens je opleiding

Zo doe jij relevante werkervaring op tijdens je opleiding

Het belang van ervaring opdoen in jouw vakgebied op jonge leeftijd wordt soms flink onderschat. Soms weet je nog niet precies welke kant je op wilt, of heb je geen zin om je handen extra uit de mouwen te steken. Projecten en tentamens maken slokt nou eenmaal veel tijd op. Toch!? Ja, maar dat zegt niet dat je niks er naast kunt doen om praktijkervaring op te doen. Op de volgende manieren kan jij relevante werkervaring op doen tijdens je opleiding en timmer je alvast lekker aan je CV zodat je straks een streepje voor hebt op de arbeidsmarkt!

1. Vind een relevante bijbaan

Het liefste vind je tijdens je studie een relevante bijbaan die ECHT een aanwinst is op je CV en waarin je al lekker wat praktijkervaring op kan doen. Een job die al wat in het vakgebied ligt OF in de branche is waarin je wilt gaan werken. Als HR manager to be bij Costes heb je straks een streepje voor als je al wat ervaring opgedaan hebt op de werkvoer. Wil je in het Communicatie vak aan de slag? Probeer een bijbaan als tekstschrijver te veroveren. Ben jij een Online Marketeer in de dop? Sommige bureautjes en bedrijven vragen parttime studenten om dergelijke online taken te vervullen. Hou de vacatures in de gaten en wie weet scoor jij binnen no time een passende bijbaan!

2. Doe losse klussen

Na een paar studiejaren ben jij een student met enige kennis en ervaring die echt wat kan. Probeer je te specialiseren in iets en start met het aannemen van losse klussen. Ga aan de slag als tekstschrijver, websitebouwer of vormgever voor bijvoorbeeld eerst familie en vrienden en wie weet komt je via via aan steeds meer klanten. Op deze manier kan je snuffelen aan het vak en doe je je eerste praktijkervaring op. Iedereen moet zijn eerste stappen ooit zetten! Ben je geen geboren ondernemer? Bekijk eens wat er mogelijk is binnen je school/opleiding! Een bestuur dat je kunt ondersteunen? Werken voor de schoolkrant of wellicht aan de slag als mentor/studiebegeleider? Het zijn mooie klussen die je zo op je CV kunt pennen.

3. Begeef je in je vakgebied

Wil je graag de online kant op? Bouw je eigen online portfolio op door bijvoorbeeld te beginnen met (gast)bloggen of het bijhouden van een site. Ook al blijft het hobby-matig, je laat toekomstige werkgevers zien dat je online bezig bent. Dat toont ambitie en ondernemerschap, plus ervaring die je hebt opgedaan met schrijven, foto’s/video’s bewerken en werken met WordPress.

4. Werk aan je capaciteiten

Wees eens kritisch op je CV. Wil jij solliciteren naar een managementfunctie? Laat je leiderschap zien in je hobby waar je een team traint, een groep begeleidt of een klas bijles geeft. Ervaringen die in eerste instantie niet lijken te linken met je studie, kunnen juist veel over jou en je capaciteiten als persoon zeggen.

Wees kritisch op je CV en vindt zo missende ervaring 

Het begint allemaal bij kritisch naar je CV en vacatures voor toekomstige droombanen kijken. Op deze manier zie je wat je mist en wat je eventueel kunt verbeteren. Er zijn altijd manieren om stappen te zetten, maar het is aan jou om er iets mee te doen. Eén uur Netflix inruilen voor een relevante klus kan zomaar het verschil voor je maken later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *