imac bureau

Nieuwe baan? Zo overleef jij je eerste werkdag!

Nieuwe baan? Zo overleef jij je eerste werkdag!

Je eerste werkdag overleven. Hoe doe je dat?! Een nieuwe baan brengt een hoop onzekerheid met zich mee. Nu de champagne achter de kiezen en de handtekening droog is, is het tijd voor het echte werk: je eerste werkdag welteverstaan! Logisch dat je het enorm spannend vindt, maar wees niet al te gestrest. Uiteindelijk komt iedereen een keer in deze situatie te staan. Enne met deze voorbereidingen overleef jij je eerste werkdag zo!

Voorbereiding voor een eerste werkdag

Voorbereiden is key. Een goede voorbereiding kan je nou eenmaal heel wat stress schelen! Zorg dat je de volgende checklist afgaat en je staat straks fluitend op als de wekker op je eerste werkdag gaat!

Een week vooraf

 • Administratieve rompslomp: is alles geregeld? Heb jij je contract getekend? Heb je met de HR-medewerker van je nieuwe bedrijf afgesproken hoe laat, waar en bij wie jij je mag melden? Yes. Afvinken die handel!
 • Outfit ready: een nieuwe baan is nou eenmaal een hele goede reden om te shoppen! Haal desnoods nog wat setjes in huis, zodat jij je daar geen zorgen meer over hoeft te maken! Tijdens je gesprekken heb je als het goed is al een beeld kunnen krijgen van wat er qua kleding gewenst is (enorm formeel tot casual je eigen stijltje). Een fleeky outfit doet je al goed en sterk voelen. Ideale ingrediënten om je eerste werkdag te overleven!
 • Vervoer: hoe ga jij bij het bedrijf komen? Ga je met de auto? Rijd de route desnoods nog een keer en check dubbel waar jij je auto kwijt kunt die dag. Ga je met het OV? Check de treintijden en laadt je OV-kaart op/sluit je abonnement op tijd af. Scheelt zo-veel stress!
 • Research: je kunt je natuurlijk altijd wat extra voorbereiden voor je eerste werkdag. Check bijvoorbeeld de social media kanalen en de website van het bedrijf om te zien wat er speelt. Wie wilt kom je ook al wat foto’s van collega’s tegen.

De dag/avond vooraf

 • Outfit: check het weer (helemaal in deze tijd van het jaar!), kies je outfit en leg deze alvast de avond van te voren klaar.
 • Overlevingspakket: maak je eigen overlevingspakket klaar qua eten en drinken. Tenzij je al weet dat er hele goede voorzieningen zijn/er een lunch wordt geserveerd. Een eerste werkdag kan best wat energie kosten, dus neem wat extra’s mee.
 • Tas: zorg dat je al je essentials in je tas hebt gestopt. Neem je oplader van je telefoon mee en desnoods een extra notitieblok. Grote kans dat je daar het gewoon krijgt, maar een goede voorbereiding is het halve werk!
 • Wekker: misschien wel de belangrijkste van allemaal om je eerste werkdag te overleven? Zet je wekker. Desnoods 3. Zodat jij maar op tijd komt op je eerste dag! Ga ook lekker op tijd naar bed, want je zal je energie nodig hebben.

DE dag zelf

 • Kom dus op tijd. Lijkt ons een goed begin voor een cruciale positieve indruk.
 • Stel je aan iedereen voor met een goede handdruk. Ken je dat dat een goede handdruk al bijdraagt aan een positief beeld van die persoon? Geen slappe handjes, gewoon hoppa-hier-ben-ik-handdruk!
 • Durf dingen te vragen. Logischerwijs moet je nog 1.000 dingen leren en ontdekken hoe zaken lopen. Durf vragen te stellen aan je collega’s/degene die je inwerkt. Daar heeft uiteindelijk iedereen wat aan! Noteer advies en je zult zien dat je het zo onder de knie hebt. Een open houding helpt je al onwijs!
 • Ga niet als eerste om pauze/er om 17.00 uur tussenuit. Het kan wat gek/niet enthousiast overkomen als jij stipt als eerste de deur uitrent om 17.00 uur.

Welke ultieme tips heb jij nog om je eerste werkdag te overleven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *