omgaan met afwijzing

Dealen met afwijzingen: 5 tips!

Dealen met afwijzingen: 5 tips!

Je hebt uren je best gedaan op een goede motivatiebrief, je CV in een hip jasje gegoten, een nieuwe outfit gescoord voor je sollicitatiegesprek, heel de bedrijfswebsite plus social media uitgeplozen.. en dan hoor je dat het bedrijf niet verder met je gaat. Het maakt eigenlijk niet uit wanneer je het hoort: een afwijzing krijgen van een bedrijf waar jij graag had willen werken is nooit leuk. Hoe verder je in de sollicitatieprocedure zit hoe zuurder het kan zijn en hoe rauwer afwijzingen op je dak kunnen vallen. In je zoektocht naar een baan zal je hoogstwaarschijnlijk wel een keer te maken hebben afwijzing. Vat jij een afwijzing tijdens een sollicitatieprocedure  erg persoonlijk op en zit je daarna nog lang met een naar gevoel? Met deze 9 tips deal jij veel beter met afwijzingen!

1. Vat het niet persoonlijk op

Natuurlijk vat je een afwijzing persoonlijk op. Hallo, jij bent een mens en het is niet gek om dat soort emoties te voelen. Jij als persoon of de kwaliteiten/ervaring die bij jou horen, sluiten volgens de recruiter niet helemaal bij het bedrijf aan. Helaas, maar dat is de beoordeling van één persoon die slechts een klein deel van jou en je kunnen heeft gezien en kunnen beoordelen.

2. Wijs jezelf niet af

Incasseer de ervaring, maar laat de ervaring geen deel van jou worden. Dat iemand jou afwijst, betekent niet dat jij jezelf moet afwijzen. De recruiter wijst jou als persoon niet af, maar jouw verzoek voor een gesprek en/of baan. Bij bedrijfstakken met veel concurrentie op vacatures kan een bepaalde mate van ervaring al het verschil maken.

3. Leer van de situatie

Welke reden heb jij gekregen voor de afwijzing? Indien je een inhoudelijke reden mist, mag je best contact opnemen met de recruiter om te achterhalen op basis waarvan zij hun beslissing hebben gemaakt. Wie weet kan jij een brief net wet anders insteken, je net iets anders opstellen in een gesprek of op bepaalde gebieden wat meer kennis opdoen. Van elke vorm van feedback kun je leren.

4. Elk nadeel heb z’n voordeel!

Probeer in elke (negatieve) situatie ook de positieve kanten te zien. Het feit dat jij afgewezen bent voor een sollicitatiegesprek of functie betekent wellicht dat jij daar niet met de juiste mensen op je plek had gezeten. Je wilt natuurlijk wel gelukkig worden van je nieuwe baan en werkplek!

5. Kijk naar de toekomst

Hee, je bent al hartstikke goed bezig! De toekomst brengt sowieso veel goeds, daar hoef je niet aan te twijfelen. Omgaan met afwijzingen kun lastig zijn, maar niet onmogelijk. Dat deze droombaan bij dit bedrijf nu geen match is, betekent niet dat jij niet alsnog in deze rol aan de slag zal gaan.

Hopelijk heb je iets aan deze tips om te dealen met afwijzingen gehad. En nu? Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Check meteen de nieuwste vacatures!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *