flatlay laptop

De voordelen van een traineeship

De voordelen van een traineeship

Heb jij de ambitie om het te gaan maken en wil jij een flinke kick-start van je carrière? Dan kan een traineeship bij een bedrijf misschien wel iets voor jou zijn. Een traineeship wordt vaak door bedrijven gebruikt om talentvolle starters van de arbeidsmarkt te plukken en deze de mogelijkheid te geven om zich snel binnen een bedrijf te ontwikkelen. Je doet daarbij verschillende afdelingen, werkzaamheden en opdrachten aan en je leert super veel door middel van een intern opleidingstraject. Het doel is veelal om uiteindelijk een interessante functie binnen het bedrijf te bekleden. Wat zijn de voordelen van een traineeship? En de nadelen?

Je kunt werken én leren combineren

Een traineeship vormt de perfecte mogelijkheid om werken en leren in het werkveld optimaal met elkaar te combineren. Waar je tijdens je opleiding veel basis dingen leert, leer je in de praktijk hoe het er écht aan toe gaat. Dankzij een intern opleidingstraject staat ook je leervermogen niet stil en blijf je ook nadat je handtekening op je diploma droog is jezelf nog steeds door ontwikkelen. Het opleidingstraject bestaat vaak uit kennis én vaardigheidstrainingen, waardoor je veel specialistischer binnen jouw vakgebied zal worden.

Je leert meer over je eigen capaciteiten en interesses

Het is logisch dat je na school niet direct weet wat je ECHT wilt. Dankzij een traineeship bij een bedrijf zelf doe je vaak verschillende afdelingen en functies aan. De bedoeling is dat je daardoor het bedrijf goed leert kennen, maar ook na verloop van tijd beter weet waar jouw interesses en capaciteiten goed aansluiten.

Je leert het bedrijf goed kennen

Het is al even aangestipt, maar doordat je steeds voor een bepaalde periode op een afdeling werkzaam bent, leer je het bedrijf en je collega’s goed kennen. Dit is een win-win situatie voor jou en het bedrijf. Des te beter je een bedrijf leert kennen, des te meer waarde kan je op langer termijn toevoegen.

Je wordt begeleid door een coach

Een ander voordeel van een traineeship is dat je begeleiding krijgt van een coach. Deze houdt de ontwikkeling niet alleen goed in de gaten, maar je kan bijvoorbeeld met issues ook bij deze persoon terecht.

Je salaris is prima

Het salaris van een traineeship ligt vaak bij bedrijven niet ver onder die van een reguliere werknemer. Het is immers een groeitraject en in de toekomst verwacht het bedrijf veel toegevoegde waarde van jou. Trainees groeien vaak door naar managementfuncties.

Er komt nog een artikel over het zoeken en vinden van een goede traineeship, want helaas zijn er ook veel (kleinere) bedrijven die de term soms gebruiken voor een verkapte stage. Daar ligt een nadeel. In je zoektocht moet je kritisch zijn en vragen naar het complete plaatje. Wat ga je leren? Welke doorgroeimogelijkheden zijn er? Voor hoe welke tijdsperiode geldt je contract?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *