proeftijd

Alles wat je wilt weten over je proeftijd

Alles wat je wilt weten over je proeftijd

Weet jij alles wat jij moet weten over de proeftijd van een nieuwe baan? Wat zijn je rechten en verplichtingen? Zoals je waarschijnlijk wel weet, heb je meestal wanneer je ergens voor het eerst begint met werken een bepaalde periode (vaak een maand) een zogenaamde proeftijd periode. In de proeftijd kunnen zowel werkgever als werknemer echt met elkaar kennismaken en kijken of de arbeidsovereenkomst bevalt. Maar wat houdt het eigenlijk verder in? Wat zijn de consequenties? Hier volgen 5 weetjes met betrekking tot je proeftijd die erg handig zijn om in het achterhoofd te houden!

1. Proeftijd is niet verplicht

Vaak staat in je contract (en anders in je CAO) aangegeven hoe lang je proeftijd is en dit wordt vrijwel altijd besproken in het arbeidsvoorwaardengesprek voordat je je contract gaat tekenen. Het geven van een proeftijd vanuit de werkgever is niet verplicht, maar wordt uit veiligheid voor jullie beiden tegenwoordig vrijwel altijd wel gedaan.

2.Duur van proeftijd

Let wel op de duur van de arbeidsovereenkomst. Ben je aangenomen voor een duur van 6 maanden? Dan mag de werkgever zelfs geen maand proeftijd geven. Dat is ook één van de redenen waarom werkgevers kiezen voor het geven van een contract van 7 maanden of 1 jaar. Bij een arbeidscontract van meer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar of bij een tijdelijk contract zonder einddatum, mag er één maand proeftijd worden gegeven. Treed jij in dienst voor 2 jaar of langer of krijg je zelfs direct een vast dienstverband? Dan kan de proeftijd maximaal 2 maanden duren.

3. Per direct opzeggen

De proeftijd kan je zien als een soort kennismakingsperiode, waarin de werkgever en werknemer elkaar en de werkzaamheden en verantwoordelijkheden leren kennen. Het kan altijd gebeuren dat je in een baan rolt die eigenlijk toch niet bij je past. Misschien kan je je niet vinden in de bedrijfscultuur of komt er opeens een andere uitdaging op je pad. Het kan allemaal. Zowel voor de werkgever als voor de werknemer geldt dat het arbeidscontract in de proefperiode per direct kan worden opgezegd.

4. Ontslag tijdens proeftijd

De werkgever kan per direct het arbeidscontract opzeggen, ook zonder redelijke gronden van ontslag (dit zijn de geldige redenen voor ontslag) en zonder opzegtermijn. Ook wanneer je bijvoorbeeld ziek bent. Bij ontslag vanuit de werkgevers kant tijdens de proeftijd geldt dat je WW kunt aanvragen bij het UWV. Bij ziekte vraag je de Ziektewetuitkering aan. Neem je zelf ontslag tijdens de proefperiode? Dan heb je geen recht op een WW-uitkering, maar eventueel wel op een bijstandsuitkering.

5. Proeftijd verlengen

Mag de proeftijd verlengd worden? Nee. Vooraf wordt de proeftijd vastgesteld en dit is ook de periode waaraan de werkgever zich moet houden. Het is dus niet mogelijk om extra proeftijd in te stellen. Na de proefperiode geldt het gewone opzegtermijn die in je contract staat.

6. Zelfde bedrijf, nieuwe functie?

Sommige bedrijven werken eerst met uitzendcontracten, waarna je in dienst wordt genomen bij het bedrijf. In deze situatie geldt dat er niet opnieuw een proeftijd mag worden ingesteld. De werkgever kent je natuurlijk al een bepaalde tijd. Krijg je een nieuwe functie met bijvoorbeeld extra verantwoordelijkheden en hele andere taken? Dan kan het zijn dat er een nieuwe proefperiode wordt ingesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *