productiviteit verhogen

6 tips om je productiviteit te verhogen

6 tips om je productiviteit te verhogen

Herken je dat gehaaste, gejaagde gevoel gedurende werkdag? Je rent van hot naar her, brengt heel wat uren in je mailbox door en grote kans dat je aan het einde van de dag nog niet eens tevreden bent over wat je hebt opgeleverd. Ho, stop! Slecht teken. Tijd om meer uit je (werk)dag te halen. Check gauw deze tien tips om je productiviteit te verhogen en haal met een paar kleine aanpassingen nog meer uit je dag!

1. Maak realistische To Do lists

Je hebt To Do lijstjes en je hebt To Do lijstjes. Schrijf alle taken op die je zou moeten doen en werp er een kritische blik op. Hoe haalbaar zijn deze taken? Verdeel ze over een realistische periode en markeer per dag wat je af hebt. Het afkruisen van een taak kan bovendien zoveel voldoening geven! Plus je kunt aan het einde van de dag je ontevreden gevoel wegwerken door een blik op je afgekruiste taken te werpen: zo, dat heb je wel af!

2. Stel prioriteiten

Productief werken begint met het maken van je To Do lijst. Zet alles op deze prioriteitenlijst. Grote kans dat je niet ALLES kunt doen dus calculeer in wat als eerste af moet zijn en maak die taken echt eerst af voor je aan die ene (leuke) taak begint. Heb je aan het einde van de rit alleen maar jezelf (en je planning) mee!)

3. Neem pauzes

Las altijd pauzes in. Hoe druk je ook bent, je kunt je toch niet 8 uur (optimaal) achter elkaar concentreren. Plan om de twee uur een kleine pauze in (ga een koffietje drinken of maak een wandeling buiten) en neem altijd een minimaal een half uur lunchpauze. Even van je werkplek af zijn is alleen maar goed voor je concentratie en inspiratie en bevordert je productiviteit uiteindelijk ook.

4. Deel je werkdag logisch in

Maak een logische indeling van je werkdag (zie ook puntje 5). Pak je prioriteitenlijst erbij en bepaal wat ten eerste echt moet gebeuren en ten tweede wat fijn zou zijn dat er zou gebeuren. Maak vervolgens een logische indeling: maak spoedklussen eerst af, plan pauze in na zo’n moment en ga dan aan de slag met “overige klusjes” .

5. Maak een e-mail planning

Deze tip mag in de ze lijst met tips voor een productievere werkdag niet ontbreken. Heb jij de hele dag je mailbox openstaan of krijg jij zo’n leuke pop-up melding van G-mail zodra een nieuwe bericht je mailbox bereikt? UITZETTEN die handel! Tenzij je echt iets heel belangrijks verwacht. Je mailbox is je grootste afleider op een productieve werkdag. Tussendoor werp je toch een blik in je box en voor je het weet zit je weer in een wir war van mails. Bovendien ben je zo sneller uit je concentratie gehaald, terwijl je beter in één keer de taak af had kunnen maken waarmee je mee bezig was.

Ik werk het liefste met een e-mail planning. Oftewel: ik check mijn mail op drie momenten van de dag en werk dan de mailbox bij. ’s Ochtends open ik direct mijn mailbox en scan en beantwoord de prioriteiten. Daarna gaat de mailbox uit en begin ik met andere taken. Na de lunchpauze werk ik opnieuw een uurtje in de mailbox, waarna hij weer op de achtergrond verdwijnt. Vervolgens doe ik aan het einde van de middag nog een slot ronde en beantwoord zoveel mogelijk mails.

6. Zorg voor inspirerende werkplek

Nog wel belangrijker dan al vorige punten om je productiviteit te verhogen bij elkaar is het zorgen voor een inspirerende werkplek. Wanneer je snel afgeleid bent door harde muziek of tetterende collega’s is het tijd om je werkplek aan te passen. Wie weet een clean desk policy voor jou wel, is die ene concentratie playlist op Spotify geen slecht idee of moet jij gewoon even verhuizen naar een wat rustigere plek. Een andere omgeving kan sowieso inspirerend werken. Sommige (zelfstandigen) werken heel fijn in een koffietentje of in de bibliotheek.

Wat is jouw ultieme tip om productiviteit te verhogen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *